Float Away Anxiety - Fragment 8

Float Away Anxiety - Fragment 8

Floating wekt spontaan een meditatieve staat van zijn op.

Aan proefpersonen met symptomen van angst en depressie werd de MAIA test gegeven: de Multidimensionale Beoordeling van Interoceptief Bewustzijn.

Dit is een vragenlijst voor het meten van meerdere dimensies van interoceptie door zelfrapportage. Interoceptie is het proces waarmee het zenuwstelsel signalen van binnenuit het lichaam waarneemt, interpreteert en integreert.

De test toonde aan dat aandachtsregulatie en zelfregulatie beduidend verhoogden tijdens de floatsessie. Dubbel zo hoog als bij het kijken naar een film. Dit klinkt als meditatie!

Aandachtsregulatie is het vermogen om de aandacht te richten en te houden op lichamelijke gewaarwordingen. Een voorbeeld: “Ik kon mijn aandacht richten op mijn ademhaling zonder afgeleid te worden”.

Zelfregulatie is het vermogen om onrust te reguleren door aandacht te richten op lichamelijke gewaarwordingen. Een voorbeeld: “Wanneer ik in gedachten verzonken was kon ik mijn geest rustig maken door me op mijn ademhaling te focussen”.

Sommige proefpersonen in de test hadden nog nooit gemediteerd, anderen hadden het geprobeerd, tevergeefs. Er zijn de laatste twee jaar verschillende analysen gepubliceerd* die aantonen dat meditatie moeilijk werkt met deze patiënten. Het klikt gewoon niet. Feinstein had zelf eerder met PTSD oorlogsveteranen geprobeerd te mediteren, het klikte niet. Hun geest, hun zenuwstelsel liet het niet toe.

En hier enkele citaten van diezelfde mensen na hun floatsessie:

“Het was zo gemakkelijk. Ik voelde me helemaal één met mijn hartslag, helemaal anders dan wanneer ik angst of een paniekaanval heb. De gewaarwording van mijn lichaam was zo anders, ik voelde me zo ontspannen dat ik me één voelde met het water.”

Eén uur in de flat tank, zonder training of instructie vooraf, en ze komen spontaan in de staat van meditatie. Dit is geweldig!

*Deze resultaten werden gepubliceerd in Biological Psychiatry CNNI:

https://www.biologicalpsychiatrycnni.org/article/S2451-9022(18)30049-1/fulltext

Dit is het 8ste fragment van 18 uit de lezing van Dr. Justin Feinstein op Float Conference 2018, Float Away Anxiety. Onderzoeksresultaten zijn te vinden op:

https://www.clinicalfloatation.com/

Feinstein Floating anxiety meditation